Pentru o mamă aflată la primul copil, situațiile pot fi derutante. Știam că este bine să hrănesc copilul de la primele semne de foame, înainte de a fi suficient de agitat și de a plânge pentru a i se da de mâncare. Și totuși, cum aveam să știu când îi era foame micuțului, dincolo de teorie?

Înainte de toate, știam că alăptarea se face la cerere, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF. “La cerere” poate însemna din oră în oră, sau cu pauze nocturne lungi, în funcție de ritmul fiecărui bebeluș.

Apoi știam că bebelușul trebuie pus la sân încă de la primele semne de foame, înainte de a fi agitat și de a plânge, când este deja târziu și foamea devine deja dureros de suportat pentru micuț. Ca masa să fie plăcută pentru el, calmă și armonioasă, ideal este ca bebe să fie alăptat de la primele semne prin care reușește să îi arate mamei că îi este foame. Apoi, pus la sân când este prea agitat, este posibil să mănânce în grabă, să înghită aer, să îl doară burtica sau să nu se atașeze corect la sân, ceea ce poate conduce la apariția rănilor mamelonare (ragade).

Așadar, care sunt semnele de foame la bebeluș?

Primele semne de foame la bebeluș:

  • Deschide gura și scoate limba;
  • Duce jucării la gură;
  • Își linge buzele;

Dacă nu primește sân, senzația de foame se întețește, următoarele semne fiind:

  • Duce mâna la gură, băgând degetele sau pumnul în gură;
  • Se poziționează pentru alăptare, se trage de haine;
  • Mișcă în stânga și în dreapta capul, în căutarea sânului;
  • Se foiește, începe să se agite;

Semnele târzii de foame la bebeluș:

  • Devine agitat, mișcă mâinile și picioarele;
  • Plânge puternic, până se înroșește la față;

Atunci când bebe deja plânge și este agitat, indicat este să fie întâi calmat, înainte de a fi pus la sân. Îl luăm în brațe, îl mângâiem, îi vorbim, îl așezăm lângă sân și abia când se mai liniștește îl putem alăpta.

Mama va ști cum să liniștească bebelușul, intuiția maternă reprezintă de multe ori cel mai bun ghid. Este adevărat că stresul și oboseala ne tulbură în primele luni cu bebelușul, însă atâta vreme cât suntem informate corect, cu siguranță va fi bine.

#AlaptareLinistita

Disclaimer:

  1. Informațiile din acest articol sunt orientative și nu pot înlocui consultația specialistului. Pentru a le urma, cereți acordul medicului sau specialistului.
  2. Conținutul acestui articol este propriu, astfel că este interzisă copierea/utilizarea/modificarea integrală sau parțială a textului/imaginilor/clipurilor fără acordul autorului!
Facebook Comments

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *