Canalul blocat în alăptare nu reprezintă o situație rară, putând să apară mai frecvent atunci când atașarea bebelușului la sân nu este corectă. Glanda mamară este formată din grupuri de celule producătoare de lapte, aranjate ca un ciorchine de strugure, care varsă laptele produs în canale (ducte) mici. Acestea, la rândul lor, se unesc și formează canale tot mai mari, ce ajung să se deschidă la nivelul mamelonului.

Uneori, se poate întâmpla ca curgerea printr-un canal de lapte să fie perturbată, îngreunată, fie prin poziția incorectă de alăptare, fie prin compresia unui factor extern (dormitul pe burtă, un sutien prea mic, haine strâmte etc.). De asemenea, curgerea laptelui prin canalul de lapte poate fi întreruptă prin apariția unei „perle de lapte” la nivelul mamelonului sau prin existența ragadelor (rănilor mamelonare).

Producția de lapte la nivelul sânului are loc în permanență, dar cu intensități diferite, fiind mai abundentă atunci când se golește sânul (prin supt sau muls) și mai scăzută atunci când sânul este plin cu lapte.

Hormonul oxitocină stimulează eliberarea laptelui, iar sânul se golește atunci când bebelușul este alăptat sau cu ajutorul mulsului (uneori sânii plini pot curge). Vă recomand și articolul: Rolurile oxitocinei la naștere și în alăptare

Atunci când un canal este blocat, recomandat este să se intervină repede, pentru a nu se acumula tot mai mult lapte. În general deblocarea canalului se produce în 24-48 de ore.

Cum știm că un canal de lapte este „înfundat”?

Principalele simptome sunt:

  • Sânul este dureros, iar la palpare se poate simți o gâlma în interiorul sânului. Uneori pielea de deasupra acelei gâlme de lapte poate fi mai caldă și se poate înroși.
  • Rareori asociază febra;
  • Zona dureroasă din sân se poate întări pe măsură ce timpul trece, devenind tot mai dureroasă;
  • Bebelușul devine agitat când este alăptat la sânul respectiv, pentru că fluxul de lapte este mai scăzut, bebe nu mai mănâncă cu ușurință (odată pentru că un canal este blocat, apoi pentru că acea „gâlma” compreseaza și alte canale de lapte din apropiere);

Care sunt principalele cauze ale canalului de lapte blocat?

Sunt câțiva factori care favorizează blocarea canalelor de lapte:

Cum tratăm canalul blocat?

Sunt câțiva pași care pot conduce la reușită.

  • Înainte de alăptare și de muls se va pune pe zona afectată a sânului o compresa caldă (sau o pungă cu apă caldă spre fierbinte, cât tolerează mama) timp de 15-20 de minute;
  • Se continuă alăptarea la sânul respectiv, în încercarea de a-l goli cât mai mult și des. Golirea sânului afectat poate fi facilitată prin realizarea unei atasari corecte la sân a bebelușului (citește: „Cum atașăm corect bebelușul la sân în alăptare”), apoi prin masajul blând dinspre baza sânului spre mamelon (niciodată nu vom apasă puternic sau strânge sânul);
  • Bebelușul va fi alăptat cât mai des la acel sân, încercându-se mai multe poziții de alăptare;
  • Dacă mama alăptează din ambii sâni la o masă, se va începe cu sânul afectat. Dacă bebelușul mănâncă de obicei dintr-un singur sân la o masă, i se va oferi sânul afectat.
  • Dacă mama are o pompă de sân, o poate folosi la viteză maximă (pentru a trage puternic laptele din sân, crescând astfel șansa de a debloca canalul de lapte înfundat). Se pot îndesi sesiunile de muls;
  • După golirea sânului (prin supt sau muls) se pot aplica comprese reci în zona afectată, pentru a scădea secreția de lapte și deci pentru a diminua acumularea laptelui în spatele canalului blocat;
  • Se vor evita compresiile (apăsările) de orice fel la nivelul sânului afectat sau loviturile (bebelușul care dă din picioare va fi așezat la sân astfel încât să se evite lovirea sânului, hainele strâmte, sutienle strâmte, dormitul pe burtă etc.).

Durează ore bune până ce canalul se va desfunda, însă trebuie insistat. Vă recomand să vizionați aici mai multe clipuri despre alăptare, care sunt de ajutor pentru diverse situații cu care mama se confruntă. De asemenea, pe acest site gășiți informații sigure pentru mama și bebeluș.

Atunci când se întâmplă des ca un canal să fie blocat sau când mama nu reușește deblocarea acestuia, eu recomand să se cară sfatul unui consultant în alăptare acreditat IBCLC sau să se sune la 07Alaptare ori sfatul medicului.

De ce am scris acest articol? Pentru că, atunci când m-am confruntat prima dată cu un canal blocat, m-am speriat foarte tare, iar durerea m-a obosit mai tare decât eram deja. Deși știam ce am de făcut, nu mi-a fost ușor să mă adun și să înfrunt durerea, pentru a face ce trebuia făcut. Este importantă informația corectă, pentru a nu ajunge la complicații.

Cu drag,

Iulia Maftei

#AlaptareLinistita

***

Disclaimer:

  1. Informațiile din acest articol sunt orientative și nu pot înlocui consultația specialistului. Pentru a le urma, cereți acordul medicului sau specialistului.
  2. Conținutul acestui articol este propriu, astfel că este interzisă copierea/utilizarea/modificarea integrală sau parțială a textului/imaginilor/clipurilor fără acordul autorului!
Facebook Comments

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *