Atașarea corectă a bebelușului la sân reprezintă, după părerea și experiența mea ca mamă, un punct cheie în alăptare. Este atât de important, ca mama, să am confort când alăptez, să fiu relaxată și să nu simt durere, să îi transmit și bebelușului o stare de bine totodată. Chiar dacă în prima sau primele săptămâni de la naștere sânii sunt mai sensibili, totuși alăptarea devine plăcută.

Despre atașarea corectă la sân aflam în perioada sarcinii, când mă informam din toate sursele pe care le găseam despre ceea ce mă așteaptă, ca mămică. Și sunt multe informații, din păcate nu toate au fost tocmai clare pentru mine.

Vreau să va spun care sunt acele informații care m-au ajutate pe mine. Sunt despre:

  • Pozițiile de alăptare (și da, atât de utilă mi-a fost perna pentru alăptat!)
  • Atașarea la sân a bebelușului, dar și cum se face desprinderea;
  • Cum să urmăresc anumiți indicatori, anumite semne ca să știu dacă îi este foame, dacă se hrănește corespunzător, dacă e cazul să mențin mai activă masa să nu adoarmă.

Așa cum am recomandat în fiecare articol pe care l-am scris despre alăptare, recomand și în acesta consultantul în alăptare acreditat IBCLC. Eu l-am chemat la scurt timp după naștere, iar sfaturile acestuia au fost cruciale pentru noi.

Pozițiile de alăptare

Există câteva poziții de alăptare comode pentru mami și pentru bebe, astfel încât:

  • Să nu fie nevoie ca mama să se aplece sau să adopte o poziție incomodă;
  • Mamei să nu îi obosească mâinile;
  • Mama să nu aibă dureri de spate;
  • Bebe să rămână cu ușurință atașat, să nu scape sânul – noi adoptasem o poziție ușor înclinată pentru că prezenta reflux gastro-esofagian;

Atașarea la sân și prevenirea rănilor (ragadelor)

Cele mai bune sfaturi care nouă ne-au fost de folos:

  • Bebe se pune la sân de când începe să devină agitat, duce mâinile la gură, caută sânul, cu alte cuvinte înainte să plângă și să devină nervos, când ar fi fost mai dificil să îl alaptez. Citește și: Semne că bebelușului îi este foame;
  • Bebe trebuie să prindă cât mai mult din areola mamară și nu doar mamelonul (nu doar „bontul”) – cea mai importantă regulă ca să nu facem răni, altfel bebe poate strivi cu gingiile „bontul” dacă atașarea nu este profundă;
  • Înainte de atașare se atinge ușor nasul bebelușului sau buzele cu mamelonul, cel mic simte mirosul de lapte, iar când deschide larg gura realizăm ferm atașarea;
  • Ne asigurăm că atașarea e corectă: buza de sus și cea de jos sunt răsfrânte spre exterior, la nivelul gâtului observăm că bebe înghite laptele. În video de mai jos se observă ce se întâmplă când bebe nu se poate hrăni corespunzător (poziția anormală a buzelor, apariția unei bule pe buza superioară în cazul frenului scurt de exemplu, desprinderea de sân, apariția sunetelor în timpul alăptării ca semn al atașării incorecte – cele mai bune observații le poate face consulatntul în alăptare). Citește și Frenul scurt sublingual: simptome și tratament
  • Am avut grijă să mă joc cu mâinile lui în timpul alăptării să îl mențin activ, să nu adoarmă;
  • Regurgitarea de 2-3 ori în alăptare, gazul (aerul înghițit) ocupă loc în stomacelul mic al copilului. După scoaterea aerului din stomac, foarte probabil bebe va dori să mai mănânce;
  • Desprinderea: importantă dacă simțim durere la atașare. Se duce degetul mamei pe sân, lângă colțul gurii bebelușului și se trage ușor până se aude un plescăit și bebe a desprins sânul. Consultantul m-a avertizat să nu „tragem” de san la desprindere, pentru că riscăm să rănim sânul, iar gestul nu este confortabil nici pentru bebeluș.

Poziții în alăptare

Fiecare mamă va găsi măcar o poziție confortabilă pentru ea și bebeluș, dar de obicei va adopta mai multe (unele poziții pentru zi, altele pentru noapte). De asemenea sunt și poziții speciale pentru bebelușii care prezintă reflux gastro-esofagian.

Voi detalia despre pozițiile pe care le-am aflat, mai jos am pus și un video cu explicații și exemple:

Poziții în alăptare: Poziția întinsă pe o parte

Foarte utilă pentru noi după cezariană, dar și noaptea. Este o poziție indicată chiar după cezariană, epiziotomie, în cazul afectării coloanei lombare la mamă, dar și pentru noapte sau când mama este obosită. Mulți bebeluși adorm la sânul mamei noaptea, în această poziție, iar mămica se poate odihni mai bine. În ce constă poziția? Mama stă întinsă pe o parte, iar bebelușul chiar lângă ea. Pentru confort se pot folosi perne.

Poziții în alăptare: Leagănul

Este o poziție care poate fi adoptată mai târziu de la naștere, pentru că la început poate crește riscul de atașare incorectă la sân. Însă, dacă mama este ghidată de un consultant în alăptare sau de un alt specialist, poate adopta această poziție chiar de la naștere. Bebe este susținul pe antebraț, sprijinindu-se capul cu plica cotului.

Poziții în alăptare: Leagănul încrucișat

Una dintre cele mai bune poziții pentru noi (bebelușul având și fren sublingual scurt, eu l-am ținut în poziție înclinată pentru că avea și reflux gastro-esofagian). Este foarte confortabilă pentru bebelușii mici sau prematuri, dar și pentru cei care nu pot prinde bine sânul (cum este cazul frenului scurt). Această poziție seamănă cu leagănul, doar că copilul este ținut cu mâna opusă față de sânul la care este alăptat (de exemplu bebelușul e susținut de mâna stângă când e hrănit la sânul drept, capul fiind susținut cu palma stângă), iar cu mâna de aceeași parte a sânului  (dreapta în exemplul nostru) se ține sânul, se masează și se ajustează atașarea la sân (se poate manipula mamelonul ca bebelușul să îl prindă corect și se poate folosi și SNS). Brațele le sprijinim pe pernă și bebelușul devine foarte ușor de susținut. Mai multe detalii în video.

Poziții în alăptare: Poziția mingii de fotbal sau la subraț 

Se mai numește și „poșetă” pentru că seamănă cu poziția în care purtăm o poșetă. Este cea mai folosită poziție de alăptat în cazul gemenilor (alăptarea în tandem), dar poate fi utilizată de către orice mămică. Bebelușul este sprijinit cu toată greutatea pe o pernă situala în partea laterală să trunchiului mamei, perna fiind suficient de înaltă astfel încât mama să nu se aplece. Apoi cu mâna de aceeași parte se prinde zona cefei bebelușului și micuțul este adus cu blândețe către sân, având gruja să se facă o atașare corectă. Atenție, nu se va apleca mama către bebeluș, căci altfel riscă dureri de spate și o atașare incorectă a bebelușului. Mama trebuie să fie cât mai relaxată când alăptează.

Poziția de alăptare întinsă pe spate sau în semișezut (laid back)

Este o poziție utilă după cezariană (mai ales dacă mama nu poate sta culcată pe o parte), epiziotomie sau când mami este obosită. Bebelușul stă întins, de-a lungul corpului mamei, într-o parte, sprijinit complet de o pernă. Se pune mâna opusă sânului în spatele cefei bebelusui și se aduce micuțul la sân. Capul bebelușului este susținut de mâna de aceeași parte.

Vă recomand să citiți și:

#AlaptareLinistita

#ParentingLinistit

***

Disclaimer:

  1. Informațiile din acest articol sunt orientative și nu pot înlocui consultația specialistului. Pentru a le urma, cereți acordul medicului sau specialistului.
  2. Conținutul acestui articol este propriu, astfel că este interzisă copierea/utilizarea/modificarea integrală sau parțială a textului/imaginilor/clipurilor fără acordul autorului!
Facebook Comments

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *