În general, dar nu obligatoriu, alăptarea după operația de cezariană este mai dificilă, laptele vine mai greu, însă nu este imposibilă (vorbesc din experiență proprie – cezariană de urgență). Perseverând și urmând câțiva pași de bază, mama poate alăpta la scurt timp după cezariană.

Înainte insă de a citi acest articol, vreau să îți spun că alăptarea este o experiență personală, iar fiecare mămică este unică. În acest articol nu abordez motivele din spatele alegerilor mamei, dacă va alăpta sau va alege laptele formulă pentru bebelușul ei (și nici nu îmi voi permite vreodată să ating acest subiect), fiecare are, așa cum spuneam, experiența sa. Voi vobi însa, pe scurt, despre două reguli de bază care pe mine m-au ajutat în alaptare, reguli învățate de la consultantul în alaptare, dar și de la medicul meu endocrinolog.

Este important de știut că operația de cezariană poate avea loc în mai multe condiții: fie este vorba despre cezariană programată “la rece”, fie se ajunge la cezariană după încercarea de a naște natural (cazul nostru) sau din alte cauze.

Factori care împiedică venirea laptelui după cezariană

Sunt mai mulți factori care participă la întârzierea venirii laptelui după operația de cezariană, însă această întârziere nu este obligatorie (sunt mămici care alăpteaza fără probleme după cezariană).

  • În primul rând la cezariana programată poate fi perturbată cascada hormonală naturală ce continuă în mod firesc nașterea vaginală.
  • Apoi administrarea de lichide intravenos din timpul operației poate participa la formarea edemelor postoperatorii, dar și a angorjarii sânilor, care de multe ori împiedică o atașare corectă la sân a bebelușului. Din fericire aceste manifestări dispar în decurs de câteva zile.
  • Oboseala și epuizarea mamei, ceea ce duce la utilizarea unei părți a rerurselor metabolice pentru refacerea mămicii, o reacție firească și naturală a organismului;
  • Anestezia și medicamentele utilizate pentru cezariană pot face ca nou-născutul să fie mai somnoros și deci mai “leneș” la sân, situație în care mama ar trebui să îl trezească des când e la sân, ca micuțul să rămână cât mai mult timp activ la sân. În primele zile copilul se pune foarte des la sân, specialiștii ne spun că stomacelul acestuia este mic, cam de dimensiunea unei cireșe. Nou-născutul are așadar nevoie să fie hrănit destul de des.

Cele 2 REGULI tabu ale alăptării

Pentru a alăpta trebuie îndeplinite două condiții esențiale (așa de clar le-am primit și eu de la consultantul în alăptare):

  • Stimularea mamelonului de către bebeluș (punem copilul la sân – o etapă importantă pentru sănătatea și dezvoltarea celui mic) – trebuie amintit că sunt mămici care reușesc să întrețină lactația doar folosind pompa, însa alăptarea poate fi limitată în timp dacă se folosește această din urmă metodă;
  • Golirea sânilor.

Punem copilul la sân

Nimic nu îl poate înlocui pe bebe. Atașarea corectă a bebelușului la sân stimulează lactația în funcție de necesitățile micuțului [1],[2],[3],[4]. Componența laptelui matern variază pe parcursul zilei și al nopții, astfel încât laptele mamei uneori este mai hrănitor, alteori mai bogat în apă și mai hidratant. De aceea medicii susțin astăzi alăptarea la cerere. Nu același lucru se întâmplă și cu laptele praf (formulă), care prezintă aceeași compoziție la fiecare masă, motiv pentru care în general se pledează pentru hrănirea la program cu formulă. Însă cum sucurile digestive nu sunt secretate în aceeași concentrație la fiecare masă, este posibil ca și digestia bebelușului să varieze, de aceea astăzi hrănirea la program a bebelușului cu lapte praf a devenit subiect de discuție în lumea medicală.

Stimularea mamelonului de către nou-născut declanșează și ajută în controlarea secreției de lapte.

Golirea sânilor

Este important ca micuțul să “termine” un sân, atât pentru a-l goli și a stimula lactația, cât și pentru a consuma “ultimul lapte”, acesta din urmă fiind foarte bogat în grăsimi care îi asigură bebelușului o masă consistentă, dar și necesarul de grăsimi utile pentru creștere și dezvoltarea celulară și a sistemului nervos.

Desigur că la o masă i se pot da micuțului ambii sâni, chiar este recomandat. Se golește un sân (de obicei se începe cu sânul la care a mâncat la ultima masă, căci a rămas mai plin), apoi se pune copilul la celălalt sân. Dacă și acesta este golit se reia ciclul, iar se pune bebelușul la sânul de unde a mâncat la început și tot așa.

Secreția de lapte în sân se produce permanent, chiar și când micuțul mănâncă. Media de timp între două ejecții este de 10 minute, însă desigur că ejecția poate să se producă și la o perioada de timp mai scurtă dacă este necesar pentru copil (adaptarea lactației la nevoile bebelușului).

Există situații când bebelușul nu reușește să tragă cu putere și să golească sânii, caz în care scade lactația și mama poate considera că nu mai are suficient lapte:

  • Fie este mai somnolent, mai ales după cezariană;
  • Fie prezintă fren scurt;
  • Retrognația (mandibulă mai mică) împiedică atașarea corectă a bebelușului la sân;
  • Atașarea incorectă la sân a bebelușului.

Ultima situație se remediază ușor – citește articolul Video: Cum se atașează corect bebelușul la san.

Pentru frenul scurt cu sau fără retrognație se poate interveni. Citește: Frenul scurt la bebeluși

Însă până la remedierea acestor situații este necesară golirea sânilor pentru întreținerea sau chiar stimularea lactației. De aceea este recomandat să se folosească pompa de sân la nevoie. Puteți opta între pompele manuale sau cele electrice.

Din experiență eu recomand pompa de sân electrică, dublă dacă se poate (în unele situații este de maaaare ajutor), eu personal am ales Spectra, acest model, dacă urmăriți încă din sarcină acest produs puteți avea șansa să îl găsiți la reducere. Pompa electrică mi-a adus câteva avantaje:

  • Prezintă mai multe trepte de intensitate (viteze), ceea ce face ca aceasta să fie ajustabilă pentru sensibilitatea sânilor fiecărei mame (viteza 2 era confortabila pentru mine, 10 am folosit doar la canal înfundat), de aceea folosirea acestei pompe nu este dureroasă. Sunt mămici care se simt bine la viteza 2, iar altele care pot folosi chiar viteza 10.
  • Poți crește viteza când te grăbești;
  • Este foarte ușor de folosit si sterilizat;
  • Pentru că este dublă e de ajutor în perioadele de somn mai scurte ale bebelușului, când vrei să o folosești pentru a goli sânii și vrei să dureze cât mai puțin timp.
  • DESFUNDĂ CANALELE înfundate. Acesta este un super avantaj, pentru că un canal înfundat este, după părerea mea, o urgență. Nu neapărat prin durerea (mare) pe care o produce, cât mai ales prin riscul de a se complica, de a ajunge la mastite. Citește și Cum desfundam canalele înfundate

Folosirea pompei este recomandată cât mai des posibil la mamele care nu au încă lactația stabilită, tocmai pentru a crește producția de lapte (primele săptămâni de alăptare sunt esențiale pentru creșterea numărului de receptori pentru prolactină și oxitocină – citește articolul Rolurile Oxitocinei la naștere și în alăptare). Uneori există impresia că dacă folosim pompa golim sânul și nu mai are bebelușul ce să mănânce. Este fals, căci producția de lapte în sân este continuă. Însă folosirea pompei cât mai des este ffoooaaarrte necesară și utilă pentru creșterea lactației (daca există probleme în acest sens), pentru mine a făcut minuni.

Atenție însă, la început este posibil ca expresia la pompă să fie foarte mică, în jur de câteva picături (nu exagerez!). Insistați căci expresia va crește cu fiecare folosire și veți ajunge să extrageți și 200 ml lapte la o singură folosire. Pompa o puteți folosi și din 3 în 3 ore, chiar și noaptea, indiferent de expresie (cereți sfatul consultantului în alăptare). Încă ceva: imediat după naștere nu se va extrage laptele cu pompa, pentru a nu extrage colostrul.

Puteți folosi și ceaiurile pentru alăptat, dar și tratamente naturiste care stimulează lactația. Nu exagerați cu acestea. Eu recomand după naștere să chemați un consultant în alăptare acreditat IBCLC.

P.S.: Ca orice mamă, am trecut si voie trece prin multe experiențe. Am scris acest articol cam cu inima strânsă, pentru că da, știu, în teorie multe sunt posibile. Vă aștept să împărtășiți din experiențele voastre în comentarii, pentru a inspira si a fi de ajutor și altor mămici.

Cu drag,

Iulia Maftei

Va recomand să citiți și:

Ce pompa de san am ales si de ce

De ce nu (mai) am lapte: greseli si capcane in alaptare

#ParentingLinistit

#AlaptareLinistita

Referințe:

[1] Positioning and Attachment of Baby to the Breast – Fact sheet for Health Care Professionals

[2] Why attachment is important

[3] Breastfeeding: positioning and attachment – Your pregnancy and baby guide

[4] Attaching Your Baby at the Breast

***

Disclaimer:

  1. Informațiile din acest articol sunt orientative și nu pot înlocui consultația specialistului. Pentru a le urma, cereți acordul medicului sau specialistului.
  2. Conținutul acestui articol este propriu, astfel că este interzisă copierea/utilizarea/modificarea integrală sau parțială a textului/imaginilor/clipurilor fără acordul autorului!
Facebook Comments

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *