Albirea dentară profesională cu lampa ZOOM este foarte eficientă și rezultatele sunt de durată. Aceasta este o lampă cu plasmă care activează gelul de albire ce a fost pus pe dinți (protejând gingiile cu o digă lichidă), gelul fiind pe baza de peroxid de hidrogen.

Am dorit o albire dentară profesională cu lampa pentru că este destul de comodă și evitam purtarea gutierelor, nu mi se par comode noaptea. După sarcină, dinții mi s-au îngălbenit foarte mult.

Câteva avantaje ale albirii dentare cu lampa ZOOM:

  • Este rapidă, se realizează într-o singură ședință în cabinet;
  • În funcție de câte cicluri de albire suportă fiecare pacient, poate promite o albire cu până la 8 nuanțe, deci destul de mult (eu am ajuns la B1).

Cum se realizează albirea dentară cu lampa ZOOM?

Pașii albirii dentare sunt următorii:

  • Se aplică o diga pentru buze, un fel de depărtător pentru buze, astfel încât să nu ajungă saliva la dinți;
  • Se șterg (se curată de salivă) și se usucă dinții cu aer;
  • Se aplică apoi o diga lichidă pentru gingii care se întărește cu lampa UV, aceasta sigilează gingiile astfel încât gelul de albire să nu le afecteze deloc;
  • Se aplică apoi gelul de albire și se pune lampa ZOOM, lăsând să acționeze 20 de minute/ciclu;
  • Se îndepărtează lampa ZOOM, se curată apoi gelul cu grijă de pe dinți și se aplică un nou strat de gel  de albire, urmând un nou ciclu de 20 de minute la lampa ZOOM;
  • Se pot face până la 4 cicluri, în funcție de rezistența pacientului și de sensibilitatea dentară personală, de sănătatea smalțului etc.
  • La final se aplică un gel de desensibilizare, apoi un tratament de fluorizare după care nu ai voie să bei sau să mănânci o ora (nu va faceți griji în această privință, e posibil să nu mâncați toată ziua din pricina sensibilității dentare).

Mulți pacienți pot rezista la un singur ciclu, iar la 4 cicluri destul de puțini. Eu nu am făcut anestezie, nu pentru că nu aș fi vrut, ci pentru că nu mi s-a propus. Am rezistat 3 cicluri de albire, când sensibilitatea dentară a apărut. M-au durut doar 3 dinți și durerea este destul de mare, acută. Durerea a ținut 8 ore. Noroc că am făcut procedura seara, mâncasem bine înainte, dar să știți că n-am dormit prea bine din pricina durerii.

Cum ameliorăm durerile dentare după albirea profesională cu lampa

Durerile create de sensibilitatea dentară ce urmează unei astfel de albiri nu sunt de neglijat și pot fi chiar foarte mari. Pentru mine durerile au fost suportabile, au durat aproximativ 8 ore, după care aproape că nu am mai simțit nimic. Sensibiliattea dentară a dispărut complet după 12 ore.

Cum am procedat și ce recomand, de asemenea, pentru ameliorarea durerii de dinți după albirea profesională cu lampa:

  • Programați albirea seara, pentru că noaptea dormiți, iar fluxul de salivă este scăzut în somn. Trebuie să știți că durerile sunt mult acutizate de fluxul salivar sau de cel de aer (de exemplu în timpul vorbirii).
  • Imediat cum ați ajuns la cabinet luați un analgetic puternic. Dacă nu aveți, cereți medicului să va prescrie o rețetă cu o ședință înainte de albire, practic atunci când faceți programarea acesteia;
  • Achiziționați o pastă de dinți desensibilizantă și o periuță cu peri foarte moi și fini, în cazul în care nu aveți deja una de acest gen;
  • Vorbiți cu medicul vostru despre aceste detalii înainte de a programa procedura de albire.
  • Achiziționați din timp alimente care vă permit să țineți așa-numita “dietă albă” câteva zile imediat după albire.

Ce alimente să nu consumăm după albirea dentară profesională și de ce

În cazul acestui tip de albire dentară smalțul este destul de deshidratat în primele ore, chiar și după fluorizare, iar culoarea este de asemenea destul de albă (dar nu va rămâne chiar așa).

Culoarea dentară nu va rămâne astfel pentru că smalțul dentar se va hidrata și culoarea poate vira mai mult sau mai puțin, în funcție de ceea ce mâncați și beți. De aceea toate alimentele care “pătează” dinții sunt de evitat 2-4 zile imediat după albire sau chiar 2 săptămâni dacă este cu putință:

  • Cafea, Cola, alte băuturi carbogazoase;
  • Ciocolată și orice conține cacao;
  • Ceaiurile;
  • Alimente precum: roșie, fructe de pădure, ardei roșii, morcov și alte carotenoide, struguri negri;
  • Băuturi alcoolice colorate, inclusiv vinul roșu sau alb;

Puteți consuma ciorbe, supe, piureuri (de cartof galben, de avocado, de mazăre etc.), orez alb, năut, linte galbenă, conopidă, varză, carne la grătar, lactate și brânzeturi, ouă și orice alt aliment va place și știți că nu “pătează” dinții. Ca băuturi eu recomand doar apă plată.

IMPORTANT: culoarea dinților după albirea profesională se stabilizează la aproximativ 2 săptămâni. O nouă albire dentară se poate face la aproximativ 1-2 ani, depinde de pacient și de metoda de albire (puteți întreba medicul când este permisă o nouă procedură de albire dentară).

Gutierele și gelurile de albire pentru acasă pot reprezenta o metodă de întreținere a culorii dentare. Cereți sfatul medicului vostru în acest sens.

#HotTrends

***

Disclaimer:

  1. Informațiile din acest articol sunt orientative și nu pot înlocui consultația specialistului. Pentru a le urma, cereți acordul medicului sau specialistului.
  2. Conținutul acestui articol este propriu, astfel că este interzisă copierea/utilizarea/modificarea integrală sau parțială a textului/imaginilor/clipurilor fără acordul autorului!
Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *