La nivelul pielii bebelușilor sau copiilor mici pot fi prezente o serie de semne si pete: pete de culoare maronie (cafe-au-lait), pete cu nuanțe variabile sau foarte închise la culoare, roșiatice, care proemină sau nu ori pete care au margini mai mult sau mai puțin definite, acestea putând avea și dimensiuni mari.

Petele roșii sunt adesea vizibile la naștere, sunt evidente și părinții le observă ușor. Petele maronii, în special cele în nuanțe deschise (petele cafe-au-lait) pot fi prezente la naștere, însă din pricina icterului fiziologic parinții le pot observa mai târziu.

Am hotărât să scriu acest articol pentru că și eu am avut nevoie, la un moment dat, să găsesc toate aceste informații adunate la un loc. Simon a avut icter fiziologic prelungit. Când pielea lui și-a “revenit” la culoare am constat că are pete mongoloide, dar și 5 pete cafe-au-lait (risc de neurofibromatoză?) pe care le-am căutat în poze și video strânse și am concluzionat că erau totuși prezente încă de la naștere. Avea și ciupitura berzei, pe care o observasem din maternitate. Dacă mie îmi erau cât de cât așezate informațiile în minte, nu același lucru se întâmpla și cu membrii familiei, care cereau detalii dincolo de ceea ce aflaseră de la pediatru. Atunci am sesizat că e greu să gasești adunate într-un articol imagini și informații pe acest subiect, astfel că am făcut o sinteză.

*Acesta rămâne un articol orientativ și nu poate înlocui consultația medicală, diagnosticul îl va pune medicul care consultă copilul.

Când este cazul să ne îngrijorăm cu privire la petele descoperite la nivelul pielii bebelușului sau copilului mic?

Marea majoritate a acestor pete sau semne sunt inofensive, nu impun riscuri și unele se pot estompa în timp. Există însă situații când aceste pete pot fi tratate sau pot fi un semn al unei boli. Întrebați medicul.

Petele roșiatice, de culoarea somonului (ciupiturile berzei, sărutul îngerilor)

Vezi imagine cu acest tip de pete aici.

Aceste pete pot avea dimensiuni mici sau mari, pot fi rotunde sau ovalare ori pot căpăta un aspect liniar. Sunt vizibile încă de la naștere și frecvent apar în regiunea occipitală (în zona cefei, pe gât și/sau sub perișor – ciupitura berzei) sau în zona feței, adesea localizate la nivelul frunții, între sprâncene sau pe pleoapele superioare (sărutul îngerilor). Aceste semne nu sunt periculoase pentru sănătate, nu indică niciun risc și nu necesită tratament. Se pot estompa odată cu înaintarea în vârstă.

Petele de culoarea vinului roșu de Porto

Vezi imagine cu petele de culoarea vinului de Porto aici (Nevus Flammeus).

Aceste pete sunt asemănătoare unei vânătăi roșiatice, culoarea poate deveni vișinie odată cu înaintarea în vârstă, iar dimensiunile variază de la mici la mari. Aceste pete se datorează unor formări necorespunzătoare a vaselor de sânge subcutanate și se pot găsi oriunde pe corp. Atunci când acoperă ochiul, pot crește riscul pentru glaucom, de aceea se recomandă consult oftalmologic periodic.

Aceste pete pot fi tratate cu laser, iar când sunt foarte extinse, dacă zona o permite, se pot trata prin grefe de piele. Nu impun riscuri mari pentru sănătate și doar unele dintre acestea, în funcție de localizare, trebuie monitorizate în timp.

Petele mongoloide

Vezi aici imagini cu petele mongoloide la bebeluși.

Petele mongoloide sunt plate, pot avea culoare maronie ștearsă ori gri-albăstruie și adesea sunt localizate la nivelul spatelui și șezutului. Sunt observate încă de la naștere și sunt mai frecvente la copiii mulatri sau care provin din părinți cu piele ce prezintă fototip diferit.

Aceste pete nu ridică niciun risc asupra sănătății, nu necesită tratament și adesea încep să dispară după vârsta de un an.

Hemangioamele

Imagine aici cu hemangiom neonatal.

Acestea sunt semne ce au culoare albăstruie, roșie sau zmeurie, proemină la nivelul pielii și sunt alcătuite din aglomerări de vase de sânge, fiind considerate cele mai frecvente tumori benigne (adică nu sunt rele) ale copilăriei.

Hemangioamele pot fi prezente la naștere sau pot să apară în imediata perioadă, pot fi prezente atât la nivelul pielii cât și a organelor interne. Afectează aproximativ 2% dintre nou-născuți, deci nu sunt chiar rare. Cresc rapid în primul an de la naștere, dar involuează până la vârsta de 10 ani.

De cele mai multe ori hemangioamele sunt inofensive și sunt lăsate în pace, doar când sunt localizate în apropierea ochilor sau a gurii, când ulcerează sau sângerează necesită tratament, care constă în extirparea acestora cu laser sau chirurgical, în funcție de ceea ce permite leziunea.

Malformațiile venoase

Acestea apar ca niște pete slab delimitate, proeminente, roșu-albăstrui, nedureroase, care se datorează dilatării excesive a unor vene dezvoltate anormal. Pot să apară oriunde la nivelul pielii, chiar și în palme sau în tălpi, dar pot fi observate și la nivelul mucoaselor sau al limbii. Nu sunt periculoase, adesea se estompează de la sine cu trecerea timpului. Dacă totuși sunt mari, se poate face scleroterapie. Și aceste pete sunt relativ frecvente, fiind observate la 4 dintre 100 de nou-născuți (4%).

Malformatii venoase – imagine aici.

Nevii congenitali, alunițele din naștere sau petele maro-închis

Aceste pete pot fi mai mari sau mai mici, pata putând prezenta mai multe nuanțe de maro, de la deschis la închis și adesea are margini neregulate. Acești nevi sunt observați de obicei la naștere și pot fi prezenți oriunde la nivelul pielii. Nu ridică risc pentru sănătate, doar că trebuie protejați de razele UV ale soarelui și monitorizați la dermatolog, pentru că, uneori, se pot transforma malign. Acești nevi, la dorința pacientului și atunci când vârsta permite, pot fi scoși chirurgical.

Nev congenital – imagine aici.

Petele maronii deschis, cafe-au-lait

Am lăsat spre final aceste pete pentru că, în cazul lor, sunt multe de spus. Aceasta nu înseamnă că este cazul sa ne speriem, dar aflarea informațiilor potrivite poate fi de un REAL ajutor. Așadar să vedem ce este cu aceste pete, cum le urmarim și când trebuie să ne îngrijorăm.

Pete cafe-au-lait – imagini aici.

Petele cafe-au-lait din naștere sau cele inofensive care apar mai târziu

Foarte mulți dintre noi, dacă vom căuta atent, prezentăm cel puțin o pată cafe-au-lait, mai mare sau mai mică, apărută fie la naștere sau în primul an de viață, fie la pubertate sau vârstă adultă. Când aceste pete apar însă la bebeluș sau la copilul mic cu vârstă sub 4 ani este important să le acrodăm atenție. Dacă numărul petelor care au dimensiuni mai mari de 5 mm la bebe și copil mic (sau mai mari de 1 cm prepubertar) este mai mic de 6, poate nu aveți de ce să vă faceți griji, dar tot trebuie să consultați medicul. Când însă numarul acestora a ajuns la 6 este cazul cu siguranță să mergeți la dermatolog și neurolog (există boli neurologice, genetice, care prezintă astfel de manifestări cutanate).

IMPORTANT: pentru că de multe ori părinții pot intra în panică este important să faceți cât mai multe poze bebelușlui, inclusiv dezbrăcat, ca să aveți cu ce compara numărul de pete. Aceste pete pot să apară mai tarziu, dar multe sunt prezente de la naștere. Având adesea culoare abia sesizabilă, icterul fiziologic le poate ascunde bine, iar părinții pot crede că au apărut la 4 luni, la 6 luni sau când le observă (noi am pățit așa, noroc că am avut multe poze si am descoperit că petele erau prezente de la naștere, liniștindu-ne). Căutați în imaginile mai vechi și priviti cu atenție, pentru că este posibil ca petele să fi fost acolo de la naștere.

Mai mult de 5 pete cafe-au-lait la bebeluși și copii

Când aceste pete (>0.5 mm la bebe sau >1 cm prepubertar) sunt mai multe de 6 este necesar consultul dermatologului și neurologului și eventual trebuie cerut sfatul geneticianului.

Petele cafe-au-lait din neurofibromatoză

Neurofibromatoza este o boală genetică autozomal dominantă, adică dacă unul dintre părinți are boala, riscul de a se transmite la copil este de 50%. Există însă și cazuri când se produce o mutație nouă și boala să apară chiar dacă niciunul dintre părinți nu o are (statisticile indică faptul că 40%-50% din cazuri se datorează mutațiilor). Neurofibromatoza este însă o boala rară, prezintă mai multe tipuri, evoluția bolii este foarte diferită de la un pacient la altul.

Criterii în diagnosticul neurofibromatozei:

Diagnosticului de neurofibromatoză tip 1 se stabilește pe baza pozitivării a cel puțin două din următoarele 7 criterii:

  • 6 sau mai multe pete “café au lait” (> 0,5 cm înainte de pubertate; > 1,5 cm după pubertate);
  • 2 neurofibroame de orice tip sau un neurofibrom plexiform;
  • pistrui axilari sau inghinali;
  • glioame optice;
  • 2 noduli Lisch;
  • leziuni osoase (displazia aripilor osului sfenoid, pseudartoza oaselor lungi – de exemplu psudoartroza tibiei, scolioza);
  • o ruda de gradul I cu neurofibromatoză tip 1 ce intrunește criteriile de mai sus.

Când boala are debut infantil, de obicei apar multe pete (chiar 15-20) până la vârsta de un an. Există totuși și cazuri cu debut mai lent, însă până la vârsta de 4 ani petele în număr mare apar la 100% din cazuri. De cele mai multe ori complicațiile nu apar, astfel că sunt adulți care descoperă întâmplător că suferă de neurofibromatoză, fiind suspectați după prezența petelor. În pediatrie boala este considerată ușoară, însă riscurile complicațiilor nu trebuie neglijate, de aceea se fac controale periodice pentru a se tratata precoce o posibilă complicație.

Pentru că managementul neurofibromatozei nu este tocmai ușor, s-a înființat un grup Facebook Neurofibromatoza Romania, unde specialiști vin cu sfaturi și soluții practice. De asemenea există și alte grupuri în lumea întragă ce sprijină persoanele care suferă de această boală.

Trebuie să știți că există așa-numitul diagnostic diferențial în cazul unui număr mare de pete cafe-au-lait. De exemplu sindromul Legius conduce la apariția petelor cafe-au-lait, însă evoluția este mult mai blândă.

Bubițe mici și multe la nou-născuți: acneea nou-născutului

Se manifestă prin apariți unor bubițe mici și roșii pe corp, dese, care apar în jurul vârstei de 3-5 săptămâni. Acestea trec de la sine și nu necesită tratament.

Erupțiile de la salivă – bubițe mici în jurul guriței sau pe față

Acestea apar fie în perioada de erupție dentară, fie din pricina refluxului gastro-esofagian pe timpul nopții sau la cei care sug degetul. Este recomandat să folosiți un prosop curat, eventual spălat cu detergent organic, pe care îl umeziți cu apă micelară sau ser fiziologic ori apă fiartă și stergeți des fața bebelușului.

Eritemul toxic la nou-născut

Acest eritem apare la aproximativ 50% dintre nou-născuți. Prezintă aspectul unor pete roșii și ușor bombate, cu centru galben, care pot să apară oriunde pe corp (seamană cu mușcătura de insectă). Nu se cunoaște cauza apariției acestora, însă trec de la sine până la vârsta de 2 săptămâni.

Miliarie – “puncte albe” la nou-născuți

Aceste puncte albe sunt de fapt acumulări de grăsime în piele, pot să apară pe față, în special în zona bărbiei și năsucului, dar și pe corp. Nu necesită tratament, dispar de la sine în câteva săptămâni.

#ParentingLinistit

Surse:

Understanding Newborn Characteristics and Development

The incidence of birthmarks in the neonate.

Birthmarks–identification and management.

A survey of birthmarks and cutaneous skin lesions in newborns

Cu drag,

Iulia Maftei

***

Disclaimer:

  1. Informațiile din acest articol sunt orientative și nu pot înlocui consultația specialistului. Pentru a le urma, cereți acordul medicului sau specialistului.
  2. Conținutul acestui articol este propriu, astfel că este interzisă copierea/utilizarea/modificarea integrală sau parțială a textului/imaginilor/clipurilor fără acordul autorului!
Facebook Comments

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *