Jucăriile pentru bebeluși pot avea diverse roluri destul de importante pentru buna dezvoltare a celor mici, dar și pentru confortul lor. De exemplu sunetele îi pot stimula sau îi pot relaxa atunci când ne dorim să adoarmă, jucăriile cu diverse texturi și greutăți îi ajută pe cei mici să învețe prinderea, să își direcționeze mâinile cu o mai mare precizie către obiectele dorite, de asemenea învață să obțină un efect de la unele jucării, iar altele sunt numai bune de ros și de ameliorat durerile dentare. Peste toate acestea, eu adaug și jucăriile senzoriale, pe grupe de vârste, astfel încât copilul să le poată duce la gură în siguranță.

Desigur că sunt și jucării care pot avea rol emoțional: bebelușul se atașează de acestea, devin “prietenii” celor mici (așa-numitele “jucării de atașament”). Aceste obiecte pot fi jucării, sau pot fi orice altceva: de exemplu păturică preferată, un prosop etc.

Simon a fost un copil foarte energic, în ciuda peripețiilor prin care am trecut cu alergiile la proteina laptelui de vacă (aplv), internarea de la 2 luni și jumătate, intoleranța la histamină, grijile pentru petele sale cafe-au-lait și riscul de neurofibromatoză și nu termin lista aici. Încă de la naștere avea destule momente în zi când nu dormea (însă dormea mult noaptea), dar aștepta să fie plimbat prin casă. Adora plimbările în brațe, iar eu l-am ținut în brațe cât a vrut el și îl mai țin și astăzi, pentru noi îmbrățișările sunt magice și ne ajută să ne conectăm unul cu celălalt. Jucăriile mi-au fost de folos sa îl mențin ocupat.

Multă mișcare pentru o vârstă atât de mică, dar așa a fost el, așa este și astăzi. Însă întotdeauna l-am lăsat să facă ce își dorește, căci el își cunoaște cel mai bine nevoile. A fost precoce din punct de vedere motric, a stat în șezut puțin după vârsta de 4 luni (spre disperarea mea, de grijă să nu pățească ceva la coloană), iar în picioare sprijinit de pătuț s-a ridicat cu puțin timp înainte de vârstă de 7 luni (tot spre disperarea mea, căci iarăși am ajuns în cabinetul ortopedului și neurologului – copilul a fost sănătos tun, dar precoce pe zona asta). Și dacă tot am povestit, el a mers, așadar, direct în picioare. Nu vă faceți griji, poate că a fost precoce pe motricitate, dar nu s-a grăbit deloc să vorbească 🙂

Jucăriile ne-au fost de folos, mai ales după vârstă de 4 luni când el dormea cel mult 2 ore în zi, în rest doarea necontenit să se joace. Și chiar e greu să tot ferești un copil așa mic de obstacole, când el are așa grad de mișcare și atât de multă energie!

Jucăriile care ne-au ajutat pe noi între 0 și 6 luni

Jucării pentru prindere și dzvoltarea mișcărilor mânilor/degetelor

Aceste jucării au zone subțiri de prindere, sunt suficient de mari și compacte încât să nu fie înghițite sau să prezinte zone care se pot desprinde și, de asemenea, au texturi și greutăți diferite;

  • Jucării textile – acestea au fost primele cu care s-a jucat, erau moi, nu erau pufoase ca să înghită păr și puteau fi “molfaite” sau apucate cu ușurință. De asemenea se spălau la 90 de grade Celsius.
  • Jucării cu bile, tot textile sau din materiale speciale astfel încât să nu prezinte niciun risc toxic sau de altă natură dacă sunt băgate în guriță – pentru noi acestea au fost de foooarte mare ajutor, doar așa reușeam să îi captez atenția când era plictisit sau mofturos. Tot pe sunetele acestora (zornăitoare) adormea foarte ușor atunci când îi era somn. Da, am zornăit câteva sute de ore adunat în primele luni…
  • Jucării mai mari și mai grele – cum este fluturașul din imagine. Acesta l-a ajutat enorm să capete precizie în mișcările mâinilor și palmelor, avad diverse zone de apucat, cu texturi și grosimi diferite. De asemenea a învățat să întoarcă fluturașul astfel încât să miște bilele din interior. Și a ros fiecare bilă plasată pe aripile jucăriei.
jucarii de ros pentru dinti bebelusi - Jucării 0-6 luni: ce ne-a fost nouă de folos
Jucarii pentru dintisori (primii dintisori ai lui Simon au erupt la 4 luni si jumatate)
jucarii 0 6 luni motricitate - Jucării 0-6 luni: ce ne-a fost nouă de folos
Jucarii 0-6 luni – de prindere

Jucării cu sunete pentru 0-6 luni

Aceste jucării pot imita sunetele unor animale sau insecte din natură sau pur și simplu pot avea melodii, fie tonice, fie pentru adormire.

  • Jucării cu butoane – au fost de folos după vârsta de 4 luni: Garden bug, orga mică și orga mare au fost preferatele.
  • Carusel – mulți copii îl adoră;
  • Covor cu sunete și texturi – i-a plăcut mult să se joace pe astfel de covorașe. Acestea l-au încurajat să se rostogolească și îi plăcea să stea în șezut pe ele și să se joace;

jucarii 0 6 luni sunete - Jucării 0-6 luni: ce ne-a fost nouă de folos

Centre de activități pentru bebeluși 0-6 luni

  • Covorul de joacă tip puzzle a fost foarte util, atât pentru încurajarea rostogolirilor și mai târziu pentru mers;
  • Antemergătorul l-a folosit încă de la 5 luni, dar cu funcția de “tablă de joc” (sau de lins 🙂 );

covor de joaca si antemergator copii - Jucării 0-6 luni: ce ne-a fost nouă de folos

Covor de joaca si antemergator

Jucării pentru baie

Le-am folosit după vârstă de 4 luni. Desigur că în cădiță sau în cadă erau jucăriile încă din primele săptămâni, dar nu l-au interesat decât după 4 luni. Sunt de mare ajutor pentru că el se juca în timp ce eu îl puteam spăla liniștită, fără să fie necesar să mă grăbesc, căci el nu se plictisea câtă vreme se juca în voie.

jucarii de baie bebelusi - Jucării 0-6 luni: ce ne-a fost nouă de folos
Jucarii pentru baie

Jucării pentru dinți

Primii dințișori i-au dat la 4 luni și jumătate, însă salivația și semnele de erupție dentară au început la 3 luni. De atunci i-am oferit deja jucăriile de ros, care l-au ajutat pentru că nu a suferit foarte mult, aproape că nu am simțit că îi dau dinții. Cu una din jucăriile de ros dormea, i-o lăsăm peste noapte în cazul în care apar durerile dentare (de obicei acestea apar în a două jumătate a nopții). Nu a fost cazul însă, folosindu-le zilnic durerile i-au fost mult reduse sau cel puțin el nu s-a comportat ca și când ar fi deranjat.

Jucării/obiecte de confort – acelea de care bebelușul se atașează

Noi nu am avut asemenea jucării/obiecte în acest interval de vârstă, Simon nu s-a atașat de nimic până la vârstă de 8 luni (când a luat păturica) și nici nu am avut probleme de respingere dacă i-am spălat vreo jucărie și am schimbat “mirosul” acesteia. Sunt însă bebeluși care se atașează de o jucărie sau de un obiect încă de la vârstă mică, putând fi orice: o jucărie de pluș, o păturică, o pernuță, un prosop etc. Așadar am adus în duscutie aceste jucării pentru că, spun specialiștii, sunt importante în dezvoltarea emoțională a micuțului (dar nu obligaotrii) și dacă acesta va avea o astfel de jucărie , atunci aceasta nu ar trebui să îi fie luată  (nu este obligatoriu ca această jucarie-atașament să existe și nu reprezintă un semn bun sau rău). Jucăriile de atașament ne pot da indicii despre nevoile emoționale ale micuților. Vă recomand să citiți cărțile scrise de Aletha Solter, pe acest subiect, cu precădere “Jocul atașamentului“.

Dacă aveți și alte exemple utile, care i-au fost de folos bebelușului între 0-6 luni, vă rog să ni le transmiteți în comentarii ca sursă de inspirație pentru mămici.

Parentaj liniștit,

Iulia Maftei

#ParentingLinistit

#AndreiSimonsPhotography



***

Disclaimer:

  1. Informațiile din acest articol sunt orientative și nu pot înlocui consultația specialistului. Pentru a le urma, cereți acordul medicului sau specialistului.
  2. Conținutul acestui articol este propriu, astfel că este interzisă copierea/utilizarea/modificarea integrală sau parțială a textului/imaginilor/clipurilor fără acordul autorului!
Facebook Comments

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *