Înainte de toate, vreau să va spun că pompa de sân nu este obligatorie, sunt atâtea mămici care au alăptat cu succes fără a avea nevoie de o pompă de sân. În plus, sunt mămici care reușesc să extragă laptele din sân manual, fără a avea nevoie de o pompă.

În tot cazul, eu am ales să achizitionez o pompă de sân înainte de naștere, pentru că știam că vor mai fi momente când voi fi plecată de acasă și bebelușul va trebui hrănit de tati cu lapte matern, în plus mă simțeam în siguranță la gândul că, dacă voi avea probleme în alăptare privind producția de lapte, pompa îmi va fi de ajutor. Ei bine, mi-a fost de ajutor și când m-am confruntat cu canalul blocat.

Înainte de toate, iată ce criterii au fost importante pentru mine în alegerea pompei de sân:

  • Să fie cât mai ușor de sterilizat;
  • Să fie electrică, este mai ușor de folosit pentru sânii sensibili;
  • Să fie dublă – în cazul în care mă grăbesc să pot extrage o cantitate suficientă de lapte;
  • Să aibă funcție de masaj care să stimuleze lactația;
  • Să aibă mai multe viteze, ca să o pot seta pe cea mai confortabilă pentru mine, fără a suporta vreo durere. Pe de altă parte, o putere mai mare de extracție mi-a fost utilă atunci când am avut canal înfundat.
  • Să fie silențioasă, să o pot folosi dacă bebelușul doarme și eu mă aflu lângă el;
  • Să pot alege eu cupa, astfel încât să îmi fie potrivită.
  • Să aibă sistem închis, adică toate zonele care intră în contact cu laptele matern să poată fi sterilizate. Acest sistem are avantajul că mama poate folosi pompa la mai mulți copii sau o poate împrumuta/vinde (iar piesele care se sterilizează, acelea care intră în contact cu laptele matern, pot fi achiziționate separat din magazine).

Așadar am ales o pompă electrică dublă, cu 10 viteze și funcție de masaj mamelonar. Sunt multe modele pe piață, iar unele le puteți găsi la reducere în anumite perioade ale anului.

Mi-a fost utilă pompa de sân?

Da, mi-a fost. Iată ce avantaje mi-a adus:

  • Am folosit-o pentru stimularea lactației și a producției de lapte după naștere (dar nu în primele zile);​​​​​​​
  • Am putut colecta lapte matern, astfel încât bebelușul să poată fi hrănit de tati atunci când eu nu eram acasă;
  • Având mai multe viteze, (eu am folosit viteza 2 din 10), am putut alege programul cu care mă simțeam cel mai confortabil;
  • Am folosit viteza 10 (putere de extracție mare) pentru a desfunda canalul înfundat (citește și: Canalul blocat: simptome și tratament);
  • Poate cel mai important aspect: pentru că lactația a venit mai greu la noi după cezariană și am folosit în primele zile după naștere alimentație mixtă (lapte matern și formulă), pompa mi-a fost de ajutor după câteva zile de folosire, când am început să extrag lapte în cantitate mai mare. Astfel că am înlocuit formula cu lapte matern obținut cu pompa și am hrănit copilul la sân, folosind simultan SNS.

Să explic: bebelușul a avut fren sublingual scurt (nu putea trage bine lapte de la sân), iar lactația a pornit mai greu. După primele folosiri ale pompei, este posibil ca mama să nu extragă o cantitate mare de lapte, ci expresia pompei să fie de numai câteva picături numărate (situația mea). Aceasta nu înseamnă că mama nu are lapte, ci poate prezintă țesuturile elastice și pompa nu poate extrage suficient. Însă insistând și folosind-o, după câteva zile expresia laptelui la pompă crește substanțial, ajungând în una-două săptămâni la o cantitate mare, de 100-200 ml la o sesiune de muls. Așadar, pentru că bebelușul nu putea trage destul lapte din sân, l-am hrănit la început mixt (l-am ținut la sân și cu SNS a primit formulă), apoi formula a fost înlocuită cu lapte matern extras până ce a făcut frenectomia și transferul de lapte de la mine la bebeluș a fost suficient pentru a alăpta exclusiv fără SNS.

Citiți și: Ce este SNS, când și de ce se folosește

Ca în toate articolele în care am vorbit despre alăptare, recomand mereu ca, atunci când mămică întâmpină probleme, să ceară sfatul unui consultant în alăptare/pediatru certificat IBCLC sau să sune la 07Alaptare.

Așadar, expresia la pompa de sân poate fi foarte mică la începutul utilizării, urmând să crească progresiv. Atenție: pompa nu reflectă producția de lapte din sân. Mama poate avea suficient lapte pentru bebeluș, chiar dacă nu reușește să extragă la pompă.

Când este recomandată pompa de sân

Există multe situații în care pompa de sân se dovedește a fi utilă:

  • Pentru stimularea lactației;
  • Pentru a obține rezerve de lapte pentru bebelușii prematuri,  cei care rămân în maternitate o vreme (din diferite cauze) sau care încă nu pot fi alăptați la sân (de exemplu când mama are ragade foarte dureroase și dorește să evite punerea la sân a bebelușului);
  • Pentru relactare, după o perioada de întrerupere a alăptării;
  • Pentru stimularea lactației în cazul unui bebeluș adoptat;
  • În cazul bebelușilor care au nevoie să fie hrăniți cu SNS (fren sublingual scurt sau orice altă cauza care perturbă transferul de lapte de la mamă la bebeluș);
  • În unele situații când bebelușul nu poate fi pus la sân (sau prezintă patolgii ca buza despicată sau mecanisme disfuncționale de supt)
  • În unele situații după cezariană sau când lactația se instalează greu;
  • Pentru a obține rezerve de lapte cu care bebelușul să fie hrănit când mama nu este lângă el (e plecată, se întoarce la serviciu sau este spitalizată);
  • Când mama nu vrea sau nu poate să țină copilul la sân, din diferite motive. Sunt mămici care hrănesc bebelușii cu lapte matern obținut prin utilizarea pompei, fără să îl pună la sân.
  • Pentru desfundarea canalelor blocate.

Așadar, pompele de sân sunt folosite în foarte multe situații, alăptarea fiind o experiență unică pentru fiecare mămică, cu experiențe și nevoie personale.

#AlaptareLinistita

***

Disclaimer:

  1. Informațiile din acest articol sunt orientative și nu pot înlocui consultația specialistului. Pentru a le urma, cereți acordul medicului sau specialistului.
  2. Conținutul acestui articol este propriu, astfel că este interzisă copierea/utilizarea/modificarea integrală sau parțială a textului/imaginilor/clipurilor fără acordul autorului!
Facebook Comments

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *