SNS sau sistem de nutriție suplimentară (Supplemental Nursing System) este format dintr-un recipient (nu este obligatoriu, se poate folosi și recipientul biberonului sau orice alt recipient) și un tub subțire, acesta fiind caracteristic sistemului. Tubul prezintă două capete: unul se introduce în recipient unde se pune lapte matern sau formulă, iar celălalt capăt se așază la nivelul mamelonului și se introduce în gura bebelușului, în timp ce acesta este alăptat la sân.
SNS se găsește în comerț și sunt mai multe tipuri disponibile, de la simplul tub până la sisteme ce conțin și recipientul și se pot agăța de gâtul mamei („hands-free”) fiind mai ușor de utilizat, sau modele cu reglator de debit.
De ce să utilizezi un SNS?
- Cel mai important răspuns este că poți să suplimentezi copilul în timp ce acesta suge la sân, stimulând astfel și menținând lactația mamei (citește și rolurile oxitocinei în alăptare și importanța stimulării mamelonului de către bebeluș, prin supt). Mama poate stimula lactatia golind sânul prin muls (fie manual, fie folosind o pompă de sân). Citiți mai multe despre creșterea lactației în articolul: Cum poți stimula lactația în alăptare
- O altă situație când se poate folosi SNS este în declanșarea lactației la mame care adoptă bebeluși (da, sigur că este posibil) sau atunci când se dorește alăptarea exclusivă a bebelușului și renunțarea treptată la formula de lapte, pe măsură ce crește lactația mamei.
- Prin SNS, tehnica finger-feeding se poate hrăni bebelușul când mămica lipsește, menținându-i astfel interesul pentru sân atunci când nu se dorește introducerea biberonului (care poate îndepărta bebelușul de sân, biberonul având un flux mai bogat și munca depusă de bebeluș pentru a se hrăni este mai mică – pe scurt, biberonul este mai comod). În această tehnică se lipește tubul SNS cu leucoplast și bebelușul va suge pe deget, primind lapte prin SNS (lapte matern extras sau formulă).
- Sunt situații când fie lactația întârzie, fie bebelușul nu poate trage suficient lapte din sânul mamei (de exemplu în cazul frenului sublingual restrictiv sau în cazul nașterilor premature). În aceste situații mama poate ajunge să alăpteze exclusiv dacă întreține lactația, iar bebelușul se poate hrăni suficient folosind suplimentarea prin SNS.
- Atunci când se dorește relactarea după o perioada de întrerupere a alăptării se poate utiliza SNS. Acestea sunt doar câteva dintre indicațiile utilizării acestui sistem de suplimentare, însă un consultant în alăptare/pediatru va realiza un plan personalizat.
Noi am fost în situația frenului scurt, iar SNS ne-a fost cu adevărat de folos după naștere, până am reușit alăptarea exclusivă fără suplimentare (după frenectomie). Pentru a utiliza corect SNS și a evalua cantitatea de lapte cu care se va suplimenta bebelușul (ideal este să aveți o schemă personalizată), va recomand să cereți sfatul unui consultant în alăptare certificat IBCLC. Puteți de asemenea să sunați la 07Alaptare.
Cum se utilizează SNS?
Nu este recomandat să tăiați capătul liber al tubului, cel care întră în gura bebelușului, pentru că este rotunjit astfel încât să nu rănească mucoasa orală a micuțului sau să îi provoace disconfort.
Se montează întâi sistemul cu capătul în recipientul cu lapte (un pahar, un biberon agățat sau nu de gâtul mamei), iar capătul liber se aduce lângă mamelon, fixând tubul cu un leucoplast la nivelul sânului (fixarea nu este obligatorie, mie de exemplu îmi era mai ușor fără să fixez tubul).
Se pune copilul la sân, apoi, după atașare, se introduce capătul liber al tubului pe la colțul gurii bebelușului, undeva până la 3 centimetri, astfel încât găurile prevăzute ale tubului să ajungă în gura copilului și să vedeți cum laptele urcă pe tub (tubul se albește!). Bebelușul va mișca instinctiv poziția tubului cu limba, astfel încât să îi fie comod, adaptarea bebelușului la această metodă de suplimentare fiind imediată, pe loc.
Aici am pus video pentru a vedea cum se folosește SNS când bebelușul este pus la sân:
Iar în clipul de mai jos sunt prezentate mai multe modalități de a pune tubul sistemului într-un recipient închis, care poate fi agățat ca un colier la gâtul mamei. Există deja modele de SNS care se agață, fără să mai fie nevoită mama să improvizeze. Puteți căuta un model potrivit, cu care va simțiți comod.
Cu ce cantitate de lapte va fi suplimentat bebelușul?
Cel mai bun răspuns vi-l oferă consultantul în alăptare/pediatrul. Ca schemă generală, se evaluează timp de câteva zile care este cantitatea maximă de lapte cu care este suplimentat bebelușul, această cantitate este reținută și nu va mai fi crescută. Dacă bebelușul se agită, se va pune la celălalt sân, astfel încât să fie nevoit să tragă și din sân lapte, să stimuleze lactația mamei și să își antreneze și el musculatura limbii și a gâtului ca să poate trage cu putere lapte din sânul mamei.
Apoi ,la distanță de aproximativ o săptămână, se începe scăderea treptată a cantității de lapte suplimentat cu aproximativ 10 ml/zi.
În tot acest timp trebuie urmărit numărul de scutece udate de bebeluș, să fie 6-8 pentru a ne asigura că este bine hrănit și hidratat. Se vor evalua și alți parametri de creștere, dar și comportamentul la sân al copilui (dacă trage mai bine, dacă stă mai puțin la sân, dacă lactația mamei a crescut, dacă este mai liniștit etc.).
Cum se curăță tubul SNS?
Este destul de simplu. Se folosește o seringă sterilă și apă fiartă și răcită până la 40-60 de grade (deci destul de fierbinte). Se introduce apa în tub cu seringa, apoi se introduce aer ca să împingă apa și se repetă de câteva ori procesul.
Unele sisteme SNS se sterilizează direct în sterilizator sau prin fierbere 20 de minute.
Informațiile din acestor articol sunt orientative și nu pot înlocui sfatul medicului sau al specialistului (încă o dată recomand consultația unui specialis în alăptare/pediatru certificat IBCLC). Am scris însă aceste rânduri pentru a descoperi acest sistem de suplimentare care nouă ne-a fost de un real folos, în ideea de a ajuta mamele care doresc să alăpteze și întâmpină unele probleme.
Disclaimer:
- Informațiile din acest articol sunt orientative și nu pot înlocui consultația specialistului. Pentru a le urma, cereți acordul medicului sau specialistului.
- Conținutul acestui articol este propriu, astfel că este interzisă copierea/utilizarea/modificarea integrală sau parțială a textului/imaginilor/clipurilor fără acordul autorului!